Cum să evaluați oportunitățile de franciză

Acum vine un pic dificil, identificând o franciză potrivită și asigurându-vă că obțineți cea mai bună ofertă posibilă, fără a cădea pradă costurilor, clauzelor sau neglijărilor neașteptate.
Evaluarea potențialului
Înainte de a vă scufunda și de a începe să vă uitați la structurile de plată și obligațiile legale, trebuie să vă entuziasmați de o franciză – și de o anumită nișă de franciză. Această parte a evaluării se referă la evaluarea potențialului prin cercetarea pieței actuale, vorbind cu oameni aflați și identificând oportunități promițătoare înainte ca acestea să devină următorul lucru important.

Înainte de a identifica anumiți francizori, acordați-vă timp pentru a vă face temele:
Citirea publicațiilor din industrie.
Aruncând o privire la ceea ce fac cele mai mari nume din sector.
Investigarea tendințelor consumatorilor.
Căutarea de sfaturi de la personalități consacrate din industrie prin intermediul rețelelor sociale, e-mail, rețele și evenimente din industrie
Aceste informații nu vă vor spune doar dacă sunteți sau nu pe drumul cel bun; va răsplăti, de asemenea, atunci când vine vorba de evaluarea anumitor opțiuni de franciză, ajutându-vă să îi identificați pe cei cu promisiune și pe cei care nu merg în direcția corectă.
Odată ce ați început să evaluați francizorii individuali, există modalități mai specifice în care ar trebui să evaluați potențialul. Majoritatea francizorilor vor furniza cifre de afaceri și profituri proiectate pentru primii dvs. ani.
Acestea se pot baza pe cele mai bune scenarii, ceea ce înseamnă că este important să evaluati singuri datele.
Poate doriți să luați serviciile unui expert financiar pentru a vă ajuta să evaluați veridicitatea acestor creanțe sau poate doriți să discutați cu francizații existenți pentru a confirma dacă cifrele sunt sau nu exacte.
Dacă potențialele stegulețe roșii economice au fost ridicate pe parcursul cercetării dvs. (cum ar fi o schimbare politică sau o revoltă a industriei), asigurați-vă că vorbiți cu potențialul francizor pentru a vă da seama cum intenționează să abordeze aceste potențiale probleme și ce impact au prevederile pentru profitul francizatului.
Acum, că aveți încredere că oportunitățile de franciză pe care le considerați ca au potențial, este timpul să treceți la înțelegerea și să evaluați dacă prezintă sau nu o opțiune viabilă pentru dvs. De la investițiile globale (și în curs) pe care trebuie să le faceți, până la structurile juridice care vor fi utilizate, este esențială înțelegerea realității de zi cu zi a viitoarei dvs. francize. Dacă nu înțelegeți structurile, veti putea avea serios pagube sau prinși într-un sistem cu care nu vă simțiți confortabil.

Pentru această etapă a evaluării dvs., aveti nevoie de un avocat cu experiență în franciză.

Acordurile de franciză trebuie semnate înainte ca o nouă relație de afaceri să poată continua. Solicitarea unei copii a acordului de dezvaluire de informatii mai devreme și parcurgerea acestuia punct cu punct cu un expert juridic experimentat
vă va asigura că înțelegeți fiecare parte a acordului, care ar putea dicta:

 • Cine este responsabil pentru marketing.
 • Ce nivel de control are franciza asupra operațiunilor dvs.
 • Ce furnizori puteți utiliza.
 • Ce restricții există.
 • Cum se soluționează litigiile?
 • Drepturile dumneavoastră ca francizat.

În această etapă este, de asemenea, crucial să înțelegeți structura salarială cu care veți lucra.
Acestea variază foarte mult de la franciză la franciză și pot include:

 • O plată inițială.
 • Plăți unice în curs (lunar, trimestrial sau anual).
 • Un procent din profiturile dvs. (lunar, trimestrial sau anual).
 • Costurile de repopulare.
 • Taxe de localizare.
 • Taxe administrative.

Se pot aplica și alte taxe, așa că țineți ochii deschiși.
După ce ați identificat  fiecare cost și ați calculat ce veți plăti pentru franciza dvs. potențială, luați o listă de taxe
de la francizorul dvs. și cereți-i să confirme că nu ați trecut cu vederea nimic.
Apoi, comparați aceste costuri cu cele cu oportunități similare pentru a vă asigura că obțineți o afacere rezonabilă. Ați putea folosi chiar și rate mai mici pe care le descoperiți ca le puteti negocia.

enlightened Recapitulare

Faptul că o companie francizoare a înființat o rețea care operează deja cu succes în diferite țări sau regiuni nu înseamnă că neapărat că acel concept va funcționa cu succes oriunde. Prin urmare, înainte de încheierea unui contract de franciză, este necesar să se aloce timp evaluării competitivității pentru a evalua tendințele și indicatorii generali ai industriei, cererii și concurenței în regiunea specifică în care francizatul intenționează să înființeze această nouă companie francizată. Este important să acordăm atenție atât aspectelor economice și politice, cât și mediului social și dezvoltării tehnologice într-o anumită regiune. De asemenea, este de dorit să evaluați performanța financiară medie a sectorului înainte de a achiziționa o franciză. Aceste informații pot fi obținute prin cercetarea statisticilor, consultarea informațiilor apărute în mass-media despre activitățile și experiențele companiilor similare, precum și studierea prognozelor făcute sau utilizarea altor surse de informații.

Evaluarea competitivității afacerii francizei

Înainte de a începe operațiunile, francizatul este sfătuit să răspundă la întrebarea dacă industria relevantă va putea crește în următorii 3-5 ani.
Cererea pentru un produs sau serviciu este o condiție fundamentală pentru succesul suplimentar al afacerilor în acest segment, astfel încât analizei sale trebuie acordate o importanță deosebită de la început. Pentru a asigura o afacere de succes, este necesar să cercetăm și să definim cine vor fi clienții companiei. Antreprenorul ar trebui să descrie clientul-țintă prin crearea unui portret al acestuia și definirea unor caracteristici precum vârsta, sexul, statutul social, educația, locul de reședință și altele. Atunci când descrie clientul, este de dorit să se consulte cu francizorul, deoarece acesta are mai multe informații despre cumpărătorii produsului sau serviciului. Apoi, este
necesar să se identifice dimensiunea segmentului de consum, răspunzând la întrebarea câți clienți sunt planificați să fie deserviți pe această piață. Pe baza acestor informații, se poate concluziona dacă cererea va fi suficient de mare pentru ca noua unitate francizată să poată face profit.
Distanța dintre produsul concurent și activitatea concurenților pe această piață este, de asemenea, importantă. Cercetarea de piață detaliată necesită cunoștințe speciale și mult timp, de aceea merită să luați în considerare angajarea unei companii de cercetare de piață. Cu toate acestea, poate fi relativ scump, așa că înainte de asta trebuie să vă asigurați că firma care efectuează cercetarea are experiență și merită să plătiți pentru serviciile sale.
Succesul unei afaceri de franciză depinde de activitățile concurenților săi, de aceea trebuie evaluată și înainte de deschiderea unei companii, analizând factori precum furnizarea de produse similare, numărul de companii care operează pe această piață, puterea jucătorilor cheie, puterea mărcilor concurenților și altele.

Evaluarea competitivității afacerii in franciza retea de francize

Partea II

Evaluarea competitivității afacerii într-o rețea de francize poate fi realizată prin mai multe metode și ar trebui să ia în considerare câteva aspecte cheie, precum:
1. Analiza pieței și a concurenței: Este important să se efectueze o analiză detaliată a pieței relevantă pentru franciza dumneavoastră și a concurenței existente în această piață. Aceasta poate include evaluarea pieței din punct de vedere geografic, demografic, cultural și economic, precum și identificarea concurenților direcți și indirecți.
2. Evaluarea propriei afaceri: Trebuie să evaluați afacerea dumneavoastră înainte de a oferi francize. Aceasta poate include evaluarea brandului, a produselor / serviciilor, a sistemului operațional și a planurilor financiare.
3. Analiza rețelei de francize: Ar trebui să efectuați o analiză aprofundată a rețelei de francize pentru a evalua competențele și performanța francizaților, precum și a modului în care aceștia influențează competitivitatea francizei.
4. Identificarea punctelor forte și slabe: Trebuie să identificați punctele forte și slabe ale francizei dumneavoastră, precum și ale concurenților. Acest lucru vă va ajuta să dezvoltați strategii eficiente pentru a vă crește competitivitatea.
5. Dezvoltarea strategiilor de marketing și vânzare: Ar trebui să dezvoltați strategii eficiente de marketing și vânzare pentru a crește notorietatea francizei dumneavoastră și a atrage mai mulți potențiali francizați.
În general, evaluarea competitivității afacerii într-o rețea de franciza ar trebui să ia în considerare atât factorii interni cât și cei externi și să fie efectuată în mod regulat pentru a evalua performanța și a identifica oportunități de îmbunătățire.

Evaluarea competitivității afacerii in franciza retea de francize