Majoritatea oamenilor care iau în considerare cumpărarea unei francize au auzit cel puțin o dată că trebuie mai întâi să facă investigații mai amănunțite. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu ce presupune o cercetare aprofundată adecvată și de înaltă calitate și, deseori, experții spun că de multe ori francizatul eșuează, deoarece angajează un consultant/specialist neexperimentat, la un preț ieftin.


Cercetări aprofundate înainte de a cumpăra o franciza

Câteva sfaturi de urmat


1. Ascultați sugestii.

Una dintre componentele esențiale ale cercetării aprofundate sunt discuțiile cu foștii și actualii francizați. Unii francizori au o listă de francizați care pot oferi recomandări. Însă, cel mai adesea, ei sunt cei mai de succes și mai mulțumiți francizați din sistem, astfel încât potențialul francizat va trebui să găsească și alți parteneri care să ofere o (eventuală) altă opinie. Francizații pot fi o sursă vitală de informații pentru candidații interesați să acceadă într-o rețea, sursă care le permite să ia decizia corectă pentru cooperarea viitoare.


2. Efectuați un studiu comparativ.

Adesea, francizații în devenire sunt atașați moral de o anumită franciza fără a le evalua și pe altele, dar ar trebui să luați în considerare și acest aspect. Analiza comparativă va arunca lumină asupra aspectelor unice ale unei anumite francize, diferențe față de altele și va oferi o perspectivă suplimentară asupra luării deciziilor.


3. Determinați cât este investiția inițială.

Francizorii sunt obligați să dezvăluie informații și estimări ale costurilor care vor fi suportate pentru deschiderea unei francize și, uneori, a câtorva luni de funcționare. Unii francizori furnizează estimări mai exacte decât alții, dar, în orice caz, fiecare candidat trebuie să efectueze singur analiza și calculele pentru a determina cât capital va fifi alocat investiției inițiale. Chiriile, costurile de licențiere și salariile personalului sunt doar câteva dintre costuri, care pot varia în funcție de locație.


4.Determinați ce doriți să obțineți de la această franciza pe termen lung

Este important pentru orice potențial francizat să-și amintească un aspect care distinge activitatea de franciză de alte forme de întreprindere mică independentă. Franciza vine cu un angajament pe termen lung, de 3, 5, 7 sau 10 ani, ori chiar mai mare, perioadă în care francizatul și francizorul trebuie să lucreze împreună. Prin urmare, francizatul nu poate decide doar să își schimbe activitatea dacă se plictisește. La închiderea unei francize, acesta poate pierde taxa de intrare, ori va rămâne dator francizorului pentru eventuale pierderi de lichidare sau de plăți viitoare.


5. Bazați-vă pe experiența celor care au lucrează în rețea

Un lucru de care un potențial francizat trebuie să țină cont este acela că va exista întotdeauna cineva cu experiența și cunoștințele potrivite, care îl poate ajuta cu consiliere. Chiar dacă un potențial francizat are experiență în dezvoltarea și conducerea unei noi afaceri, afacerea de franciză are propriile sale diferențe cu care francizații s-au confruntat în trecut, așa că merită să vorbim cu acești oameni.


6. Înțelegeți și discutați toate problemele legate de contractul de franciza

Unii francizori continuă să sublinieze că nu este posibil să se modifice termenii unui astfel de înscris, dar acest lucru nu este adevărat întotdeauna, iar potențialii francizați trebuie să fie implicați activ în negocierile cu francizorul. 


Având în vedere durata îndelungată a cooperării, este esențial ca francizatul să înțeleagă termenii, clauzele, condițiile din contract și să-și apere interesele.


Cercetări aprofundate înainte de a cumpăra o franciza