Etapele juridice ale francizei

Când cumpărați o franciză, există mai multe etape legale pe care trebuie să le parcurgeți. Înainte de a semna orice contract de franciză sau alte documente legale de franciză, este vital să solicitați consiliere juridică de la un consilier juridic / avocat specializat în franciză.
Nu are rost să folosești același avocat pe care l-ai folosit atunci când ți-ai cumpărat casa, ca și cum ar putea fi foarte buni în ceea ce fac, nu sunt experți în domeniul dreptului de franciză.

Etapa 1 - Mulți francizori aflați în faza interviului vă vor cere să semnați un acord confidențial.Acest lucru le permite să vă ofere informații confidențiale despre activitatea lor comercială și caută să vă împiedice să dezvăluiți aceste informații altor persoane. Este o practică normală ca un francizor care dezvăluie informații confidențiale să vă solicite să semnați acest lucru.

Etapa 2 - Vi se poate cere să încheiați un contract de depozit care vă va cere să plătiți un depozit către francizor. Vă rugăm să rețineți că nu toate depozitele sunt rambursabile și, prin urmare, dacă decideți să nu continuați cu cumpărarea francizei, este posibil să nu primiți depozitul înapoi. Ar trebui să întrebați întotdeauna dacă depozitul este rambursabil. Dacă nu, trebuie să fii sigur că ești serios în privința francizei.

Etapa 3 - Obțineți o copie a contractului de franciză de la francizor. Acesta este documentul legal de franciză care conturează obligațiile atât ale francizatului, cât și ale francizorului; protejează interesele tuturor părților implicate.

Etapa 4 - Deoarece acordul de franciză este ponderat în favoarea francizorului și nu va fi schimbat de către francizor, este vital să cereți unui consilier juridic / avocat de franciză să verifice acordul pentru dvs. Ar trebui să folosiți doar un consilier juridic / avocat specializat în franciză, deoarece acesta va fi verificat prin sute de acorduri și, deși nu poate fi schimbat, ei vor avea experiența și cunoștințele necesare pentru a vă evidenția acele domenii de care trebuie să fiți conștient. De asemenea, ei vă pot sfătui să solicitați o scrisoare secundară, dacă este cazul. Un consilier juridic / avocat normal nu poate face asta.

Etapa 5 - Dacă franciza este bazată pe spații, ar trebui să solicitați, de asemenea, consiliere juridică atunci când căutați să cumpărați/închiriați spații.

Etapa 6 - În sfârșit, pentru ca franciza să fie acordată, atât tu, cât și francizorul trebuie să semnați contractul de franciză.

Contractele de franciză sunt de obicei lungi (în jur de 40-60 de pagini) și conțin multe obligații și restricții pentru francizat. Înainte de a semna acordul, este important să primiți sfaturi juridice de franciză de la un consilier juridic / avocat afiliat ARF , care va fi obișnuit să vadă contracte de franciză din întreaga industrie. În timp ce termenii pot fi declarati a fi nenegociabili, este totuși esențial să cunoașteți poziția dumneavoastră juridică.

Următoarele domenii sunt de o importanță deosebită:

Cheltuieli

Verificați dacă taxa inițială de franciză și plățile de redevențe corespund cu ceea ce vi s-a spus de către francizor.

De asemenea, va trebui să plătiți orice alte costuri, de ex. pentru echipament și pregătire suplimentară; și vor exista costuri suplimentare dacă doriți să reînnoiți la sfârșitul termenului?

Cele mai multe plăți de redevențe în curs vor fi calculate ca procent din cifra de afaceri și nu ca procent din profit și, prin urmare, s-ar putea să vi se solicite în continuare să efectuați plăți către francizor, chiar dacă afacerea dvs. înregistrează o pierdere.

În cele din urmă, fiți atenți la costurile neașteptate, adică deseori, dacă alegeți să vindeți afacerea în franciză, va trebui să plătiți francizorului un procent din prețul de vânzare, mai ales dacă v-au prezentat cumpărătorului.

Restricții asupra activităților dvs. de afaceri

Francizații sunt adesea împiedicați să fie implicați în alte interese comerciale pe durata contractului de franciză. Dacă aveți alte interese de afaceri, va trebui să vă asigurați că francizorul își dă acordul în scris să continuați să le gestionați.

Ceea ce francizații nu cunosc, în mod normal, sunt restricțiile puse în aplicare după reziliere, care îi împiedică să fie implicați într-o afacere care este aceeași sau similară cu afacerea în franciză (restricțiile post-încetare acoperă în mod normal o anumită zonă geografică și durează o perioadă de timp). perioadă stabilită, adică un an după încetare). Astfel de restricții ar putea avea un impact semnificativ asupra dumneavoastră în ceea ce privește capacitatea dumneavoastră de a continua în industria pe care ați ales-o după rezilierea acordului.

Încetare anticipată

Există adesea prevederi extinse de reziliere în favoarea francizorului, permițându-i acestuia să înceteze anticipat, în cazul în care francizatul încalcă acordul.

Cu toate acestea, odată ce acordul este semnat, poziția generală este că francizatul nu poate înceta până la sfârșitul termenului inițial (de obicei cinci ani), chiar dacă afacerea nu funcționează. Un francizat ar putea argumenta că a existat o denaturare din partea francizorului în ceea ce privește ceea ce a fost vândut sau francizorul a încălcat acordul. Cu toate acestea, astfel de cazuri pot fi dificil de stabilit și sunt rareori clare. În mod alternativ, francizatul poate să vândă afacerea în franciză. Acest lucru este probabil să fie dificil dacă afacerea eșuează sau are puțină bunăvoință.

Etapele juridice ale francizei