Conceptele de franciză se caracterizează prin faptul că procesele care au loc în companie pot fi standardizate. Aceasta este baza pentru înființarea unui  sistem de franciză. 

Conceptul de franciză constă din următoarele trei componente:

  1. O idee de afaceri profitabilă
  2. Structuri standardizate de proces
  3. Divizarea organizațională în  francizor  și  francizat  ca entitate cooperantă 


Chiar dacă elementele de bază ale unui concept de franciză sunt întotdeauna aceleași, nu există limite pentru variațiile de franciză. 

DIFERITE CONCEPTE DE FRANCIZĂ OFERĂ IDEI INTERESANTE DE START-UP

Numai în Romania există aproximativ 450 de sisteme de franciză și aproape tot atâtea concepte de franciză sunt în spatele lor. Această diversitate se reflectă și în sectoarele reprezentate. Franciza este cea mai frecventă în sectorul serviciilor, urmat de gastronomie, comerț și meșteșuguri. Cât de agilă și dinamică este industria francizelor se poate observa și în noi domenii precum  franciza socială  sau în zona start-up-urilor. Și aici, franciza ajută la multiplicarea unei preocupări sociale sau a unei idei de afaceri. 
Dar chiar și în cadrul filialelor, conceptele de franciză diferă enorm. În zona de fitness și wellness, de exemplu, nu există doar furnizori de anvergură, ci și microstudiouri specializate în anumite oferte, precum antrenamentele EMS. Și în gastronomie există restaurante XXL Delis (magazine de delicatese cu snack-baruri integrate) și mici furnizori de mâncare.
Prin urmare, fiecare idee bună de afaceri poate fi replicată și implementată într-un sistem de franciză.

GĂSIȚI CONCEPTUL DE FRANCIZĂ POTRIVIT PENTRU DVS

Industria francizelor oferă, așadar, o varietate colorată de concepte de franciză de care cei interesați să înceapă o afacere pot beneficia în drumul lor spre auto-angajare. 
Pe lângă cercetarea individuală pentru sistemul potrivit, veți primi toate informațiile necesare în descrierea sistemului respectiv și puteți lua legătura direct și cu persoana de contact potrivită. Un alt ajutor în selecție este Asociația Romana de Franciza . Toți membrii asociației care îl poartă sigla ARF sunt testați și certificati.