CE ESTE UN FRANCIZAT?

Un francizat sau partener de franciză este un antreprenor independent care a primit franciza , adică un fel de licență pentru utilizarea unui concept de afaceri existent de la francizor . Francizatul este un antreprenor independent și independent din punct de vedere juridic.

CUM DEVIN FRANCIZAT?

Dacă vrei să devii francizat, ar trebui să te informezi cu mult timp în avans, deoarece în calitate de partener într-un sistem de franciză ești un antreprenor independent - cu toate drepturile și obligațiile. Ar trebui să luați în considerare și domeniul în care ați dori să lucrați pe cont propriu. Este mai mult gastronomia de sistem sau mai degrabă meșteșug? Există numeroase modalități de a găsi sistemul de franciză potrivit: portaluri online franciza.org.ro, registrul national de franciza etc. 

enlightenedÎn orice caz, ar trebui să vă puneți în prealabil întrebarea centrală: „Sunt un tip francizat sau aș prefera să am succes ca antreprenor independent?”.

DE CE SĂ DEVII FRANCIZAT?

Dacă te gândești la auto-angajare, ar trebui neapărat să te gândești la franciză, deoarece această formă de antreprenoriat oferă multe avantaje pe care nu le are un sediu liber.

Beneficii pentru francizați:

 • Conceptul de franciză existent permite intrarea rapidă pe piață
 • Ideea de afaceri a fost deja testată și, prin urmare, riscul de pornire este minimizat
 • Furnizorul de sistem oferă deja o strategie de marketing matură
 • Sistemele de franciză oferă de obicei condiții speciale și avantaje de achiziție de care beneficiază toți francizații
 • Ideea de afaceri matură și testată îmbunătățește și poziția de negociere pe probleme de finanțare
 • Francizatul se poate concentra pe competențele sale de bază, contactul cu clienții, la fața locului. Francizorul se ocupă de dezvoltarea ulterioară, marketing și control.
CE TREBUIE LUAT ÎN CONSIDERARE ATUNCI CÂND ALEGEȚI UN SISTEM DE FRANCIZĂ?

 Pe lângă succesul economic, trebuie să se țină cont și de starea de spirit din cadrul companiei și de fluctuația partenerilor de franciza.

CE ÎNTREBĂRI AR TREBUI SĂ PUNĂ POTENȚIALII FRANCIZAȚI FRANCIZORULUI?

 • Oricine a selectat un sistem pe lista scurtă ar trebui să caute o discuție detaliată cu francizorul. Cele mai importante întrebări pentru o astfel de conversație privesc, printre altele, cifrele, pachetul de franciză cu serviciile sale, locația, finanțarea și contractul de franciză . Asociația Romana de Franciza recomandă fondatorilor francizelor un chestionar practic:
 • Ce avantaje / puncte forte are sistemul pe piata, in vanzari si achizitii?
 • Numerele sunt corecte?
 • Care este situația actuală a francizorului?
 • Pachetul de franciză este „impermeabil”?
 • Locație și finanțare?
 • Alte puncte importante ale contractului.
CE DREPTURI ȘI OBLIGAȚII ARE UN FRANCIZAT?

Francizații au dreptul la:

 • primirea unui sistem dovedit, cu o imagine pozitivă și avantaje competitive clare.
 • primirea manualului de sistem de către francizor. Manualul conține know-how-ul și toate informațiile necesare pentru managementul operațional.
 • suport cuprinzător și consiliere calificată din partea francizorului.
 • educație și formare pe termen lung.
 • activitati de publicitate si promovare.


Francizații au obligația:

 • să respecte principiile sistemului stabilite în manual.
 • pentru a lucra cu administratorul de sistem.
 • participarea la seminarii și cursuri de formare.
 • desfășoară activități regionale de publicitate și promovare.
 • plătiți taxele de franciză.
 • să informeze francizorul despre evoluțiile companiei.
 • promovați și păstrați identitatea de marcă curată.

UNDE SPRIJINĂ FRANCIZORUL PE FRANCIZAT?

Încă de la început, francizații primesc sprijin din partea francizorului în drumul spre angajare pe cont propriu . Acest lucru ajută cu multe beneficii și servicii pentru a promova succesul francizatului. Chiar și după înființarea de succes, francizatul este susținut continuu de sediul sistemului. Serviciile pe care sistemele de franciză le oferă de obicei:

Căutarea locației

Francizorul îl sprijină pe francizat în găsirea unei locații potrivite, importantă pentru imagine și vânzări. Asistența la locație de către francizor este adesea un serviciu standard care este convenit contractual și este de obicei compensat cu taxa de intrare.

Ajutor la configurare și pornire la deschiderea unei afaceri

Conceptul de mobilier este adesea furnizat de francizor, care monitorizează și conformitatea. Dotarea uniformă a companiilor este de cea mai mare importanță pentru imaginea de marcă a sistemului, deoarece promovează semnificativ valoarea recunoașterii pentru client.

Conditii de achizitie favorabile

Datorită poziției sale pe piață, francizorul poate negocia cu furnizorii condiții favorabile pentru clienți majori. Acest lucru este valabil și pentru francizatul conectat la sistemul respectiv. Unele sisteme oferă și un sistem de gestionare a mărfurilor.

Publicitate

Publicitatea are ca scop comercializarea produsului sau serviciul sistemului și creșterea gradului de conștientizare a acestuia. Francizorul este responsabil de dezvoltarea conceptului de publicitate, a materialelor publicitare care vor fi utilizate și a publicității media naționale, ceea ce întărește aspectul uniform al sistemului pe piață. Taxa de publicitate care trebuie plătită de francizat pentru acest serviciu este de obicei stipulată în contractul de franciză. Taxa de publicitate este gestionată de sistemul de franciză în trust într-un fond de publicitate. De obicei, francizatul își asumă publicitatea regională și implementează conceptul existent la fața locului.

Instruire și mentorat

Instruirea cuprinzătoare a francizatului începe de obicei înainte de semnarea contractului, când viitorul francizat este familiarizat cu sistemul. Această pregătire inițială asigură un început de succes în afaceri. Multe sisteme au propriile lor centre de formare unde partenerii primesc formare continuă. În continuarea parteneriatului, formarea continuă periodică contribuie la succesul pe termen lung al francizatului.

Sistem IT

Multe sisteme au un sistem IT special adaptat sistemului de franciză, care este pus la dispoziția francizatului. Acest lucru permite procesarea sarcinilor specifice sistemului și face mai ușor pentru francizat să-și gestioneze sarcinile în organizare, contabilitate, control și alte domenii.

Ajutor financiar

De regulă, francizorul prezintă francizatului planul de finanțare, lichiditate și rentabilitate ca bază de calcul. Aceste documente servesc, de asemenea, ca dovadă a eligibilității conceptului pentru finanțare ca depunere la bancă. Alte opțiuni de finanțare pe care francizorul le poate oferi includ împrumuturi, subvenții pentru chirie, credit de vânzător/comercial și taxe de intrare în trepte sau continue.

CE FORMĂ JURIDICĂ AU FRANCIZAȚII?

Ce formă juridică este aleasă ca francizat depinde în primul rând de obiectivele antreprenoriale ale fondatorului, până la urmă el este un antreprenor independent din punct de vedere juridic. Din acest punct de vedere, puteți alege liber dintre formele juridice obișnuite din dreptul societăților romane. Acest lucru este valabil și pentru înființarea unei francize. În funcție de sistem și de statutul propriu, francizatul poate acționa ca proprietar unic sau poate alege dintre formele corporative obișnuite. Criteriile fiscale sau legate de răspundere nu ar trebui să fie singurul factor decisiv aici; trebuie luate în considerare și aspectele individuale ale afacerii. În orice caz, este logic să solicitați sfaturi profesioniste înainte de a înființa o franciză.

CE CÂȘTIGĂ UN FRANCIZAT?

Desigur, luarea în considerare a faptului dacă angajarea independentă în franciză are sens și problema posibilelor câștiguri se potrivește, de asemenea, cu cerințele personale. O întrebare importantă, pentru că până la urmă nu este suficient să fii propriul tău șef. Trebuie să poți trăi bine din asta. Cât de bine depinde în mare măsură de alegerea sistemului, de locația și numărul de locații, de industrie, de structura individuală a taxelor și, nu în ultimul rând, de propriile calificări. Prin urmare, ar trebui să fie calculată precis și realist. Un lucru este cert: parteneriatul de franciză trebuie să fie util atât pentru francizor, cât și pentru francizat.