Te gândești să încheie un contract de franciză? Dacă da, este imperativ să nu săriți peste procesul de due diligence.
Diligentele juridice pentru cumpărarea unei francize este un proces important pentru a verifica toate aspectele legale ale achiziționării unei francize. În cazul în care sunteți interesat să cumpărați o franciză, este important să angajați un consilier juridic / avocat specializat în dreptul afacerilor pentru a vă ajuta să efectuați această verificare.
Avocatul/ consilierul dvs. va examina documentația juridică a francizei, inclusiv contractul de franciză și documentul de dezvăluire a informațiilor, pentru a se asigura că nu există clauze sau termeni care să afecteze negativ investiția dvs. De asemenea, el/ea va verifica dacă compania francizorului are licențele necesare pentru a opera și dacă a respectat toate reglementările legale în ceea ce privește dreptul de autor, proprietate intelectuala, protecția consumatorilor și aspectele fiscale.
În general, diligentele juridice poate fi o parte importantă a achiziționării unei francize și poate ajuta la reducerea riscului financiar și legal asociat cu această decizie de afaceri.
 
  • Francizații actuali
     
    Ar trebui să cereți francizorului o listă completă a francizaților existenți. Acest lucru este important deoarece vă va oferi șansa de a contacta un număr de francizați pentru a discuta despre experiența lor cu franciza. Vă recomandam să vorbiți cu cât mai mulți, dar cel puțin, să vorbiți cu cei care au teritorii similare cu cel pe care îl aveți în vedere, precum și o selecție de francizați mai vechi și noi. Acest lucru vă va oferi informații despre perspectivele pe termen mediu și lung pentru afacere, precum și despre programele actuale de formare și lansare.
     
    Ar trebui să întrebați francizații despre sprijinul pe care francizorul îl oferă în afacerea lor, deoarece un sistem de suport de succes este esențial pentru afacerea dvs. și pentru întreaga rețea de franciză.
     
    Francizat „Ieșit din rețea ”
     
    Ar trebui să întrebați francizorul despre câți francizați au părăsit rețeaua în ultimii trei ani. Ar trebui să întrebați și motivele pentru care au părăsit rețeaua.
    Este un semnal roșu dacă un număr semnificativ de francizați au părăsit rețeaua și francizorul nu poate oferi o explicație semnificativă a motivului.
     
    Istoricul comercial al francizorului
     
    Ar trebui să investigați afacerea francizorului. În special, ar trebui să revizuiți cele mai recente conturi ale francizorului și să vă asigurați că acesta se află într-o poziție financiară bună. În plus, ar trebui să-i cereți francizorului să vă furnizeze istoricul comercial și istoricul de afaceri al directorilor francizorului.
     
    Model de afaceri de franciză
     
    Ar trebui să verificați dacă există o piață pentru produsul sau serviciul oferit de franciză. Este național sau testat doar în anumite regiuni? De asemenea, ar trebui să evaluați concurența care operează pe teritoriul propus.
     
    Contractul de franciză în sine
     
    Recomandam cu tărie să obțineți revizuirea contractului de franciză de către un avocat / consilier juridic cu experiență în franciză. Cu toate acestea, ar trebui să citiți și să înțelegeți pe deplin acordul dvs. În special, trebuie să vă asigurați că contractul de franciză include următoarele clauze: 
     
    Denaturare
    Majoritatea acordurilor de franciză vor include o clauză de neîncredere. Acest lucru afirmă adesea că nu vă puteți baza pe nicio declarație precontractuală sau proiecții care vi se oferă decât dacă sunt anexate la contractul de franciză. Ar trebui, așadar, să notați ce declarații au fost făcute care v-au convins să cumpărați franciza. Cereți francizorului să-l semneze și să îl anexeze la contractul de franciză. Este important să vă asigurați că tot ceea ce ți-a spus francizorul și pe care te-ai bazat este stipulat în mod expres în contractul de franciză.
     
    Reînnoire
    Pentru a garanta că puteți continua să vă conduceți afacerea, ar trebui să verificați dacă acordul de franciză vă oferă dreptul de a reînnoi acordul la sfârșitul perioadei de franciză. Acest drept va fi probabil supus anumitor condiții, dar aceste condiții nu ar trebui să fie nerezonabile.
    În special:
    • Nu ar trebui să plătiți din nou taxa inițială;
    • Termenul de reînnoire ar trebui să aibă aceeași lungime ca și termenul inițial; 
    • Termenii acordului de reînnoire nu ar trebui să fie substanțial mai onorosi decât acordul de franciză inițial.
    • Vânzarea afacerii dvs
     
    Ar trebui să verificați dacă acordul de franciză vă permite să vă vindeți afacerea pe durata francizei. Este posibil ca francizorul să impună anumite condiții în cazul unei vânzări, dar ar trebui să confirmați că aceste condiții nu sunt nerezonabile sau dificil de îndeplinit și, în special, că taxa de transfer nu este excesivă. Condițiile obișnuite includ vânzarea către un francizat nou sau existent, care vă solicită să utilizați formularul standard de contract de vânzare al francizorului și să plătiți taxele legale ale francizorului. Nu vi se va permite să vindeți afacerea unui operator independent din afara francizei.
     
    Vă rugăm să rețineți că francizorul va avea probabil dreptul de a transfera sau de a ceda drepturile și obligațiile sale conform contractului de franciză fără consimțământul dvs.
     
    Obligațiile francizorului
     
    Contractul de franciză vă va impune multe obligații în calitate de francizat, cu toate acestea, este, de asemenea, la fel de important ca acordul de franciză să impună obligații franchizorului.
     
    Obligațiile comune ale francizorului includ:
     
    Oferind pregătire inițială, precum și formare suplimentară pe toată durata francizei;
    Oferirea de suport pentru lansarea afacerii tale;
    Furnizarea de bunuri și servicii (dacă este cazul); 
    Vă oferă o copie a manualului.
    Moarte/Incapacitate
     
    Ar trebui să existe o clauză în acordurile de franciză care să reglementeze ceea ce ar trebui să se întâmple în cazul în care nu ați putut desfășura afacerea din cauza incapacității sau a decesului.
     
    De obicei, francizorul nu va permite ca afacerea să se transfere automat către beneficiari fără acordul francizorului și să se asigure că persoana care preia afacerea îndeplinește cerințele actuale ale francizorului.
     
    Contractul de franciză va conține prevederi în legătură cu rezilierea. Este o practică obișnuită ca francizorul să aibă dreptul expres de a rezilia contractul de franciză, dar tu nu.
     
    Francizorul va avea probabil dreptul de a rezilia contractul de franciză dacă încălcați oricare dintre obligații, prejudiciați bunăvoința asociată francizei, aveți probabilitatea de a fi sau deveniți faliment, plătiți în mod continuu cu întârziere a oricăror taxe datorate, amenințați sau încetați tranzacționarea afacerii sau nu reușiți pregătirea inițială.
     
    Asociatia Romana de Franciza
     
    Ar trebui să aflați dacă francizorul este membru al Asociației Romane de Franciza (ARF). Dacă francizorul este membru al ARF, francizorul trebuie să respecte anumite standarde de franciză etică și în special Ghidul ARF pentru Codul Etic.