Asociatia Romana de Franciza

INVESTIGAREA SI ANALIZA OPORTUNITATILOR DE FRANCIZA

Franciza investigare

INVESTIGAREA SI ANALIZA OPORTUNITATILOR DE FRANCIZA

INVESTIGARE FRANCIZA – Francizatii de succes au o viziune puternica si doresc sa fie invingatori. Au atat viziunea lor cat si a oportunitatilor ce se regasesc intr-o unitate de franciza. Viziunea lor include auto-evaluare dar si evaluarea oportunitatilor de afaceri prezente. Viziunea include dorinta de a construi si dorinta de a munci pentru a avea succes.

Franciza – Investigarea

Pe masura ce din ce in ce mai multi oameni decid sa intre in franciza, acestia trebuie sa inteleaga cum sa investigheze doua zone importante.

 1. Autoevaluarea si
 2. Oportunitatile de afaceri

Autoevaluarea

Investigarea – Un motiv principal al succesului francizatilor il constituie sinergia dezvoltata intre francizor si francizati. Francizatii, formand un grup, pot obtine adesea lucruri pe care oamenii de afaceri independenti sau persoanele particulare nu le-ar putea obtine. Puterea din achizitiile in grup, publicitatea in grup, cercetarea in grup, dezvoltarea in grup sunt cateva din multele exemple de consecinte. Sunteti gata sa incepeti aceasta calatorie spre succes in franciza?

Inainte de a va implica intr-o afacere in franciza, trebuie sa va intrebati si sa raspundeti la foarte multe intrebari.

Acestea includ:

 1. Va va face placere sa lucrati in afacerea de franciza?

 2. Sunteti gata sa lucrati mai multe ore pentru ca aproape cu siguranta va fi nevoie pentru a putea opera afacerea?

 3. Sunteti dispus sa renuntati la o parte din independenta voastra in numele sigurantei francizei?

 4. Sunteti dispus sa va analizati obiceiurile si dorintele?

 5. Sunteti dispus sa evaluati numeroasele oportunitati de afaceri in franciza?

 6. Sunteti dispus sa respectati sistemul francizorului?

 7. Sunteti dispus sa va asumati responsabilitatile conducerii propriei afaceri?

 8. Va puteti permite franciza?

 9. Sunteti dispus sa studiati documentele legale ale francizei?

 10. Aveti sprijinul familiei pentru a face acest pas?

 11. Personal, va place de francizor si de angajatii sai?

 12. Sunteti dispus sa vorbiti cu alti francizati despre succesul lor in activitate?

 13. Ce francizori credeti ca vor avea cele mai mari oportunitati pentru succes?

Trebuie sa ne intoarcem la intrebarea 1. Pentru binele dumnevoastra, sa spuneti adevarul. Doar cumpararea unei francize nu va asigura succesul. Franciza cere multe ore de munca si energie pentru a transforma o oportunitate de afacere in succes. Vechea zicala „sa te cunosti pe tine insuti” se aplica in acest moment. Sunteti dispus sa depuneti acest efort in urmatorii zece pana la douazeci de ani?

Investigarea Franciza: Trebuie sa scrieti pe o foaie ce tipuri de oportunitati de afacere credeti ca va intereseaza.

Investigarea – Sunteti interesat de reparatii auto, fast food, printare sau cosmetice? Scrieti primele cinci domenii de activitate si apoi cautati francizele disponibile. Scrieti numele tuturor francizorilor din aceste domenii.

In orice afacere, inclusiv intr-o franciza, programul de lucru este prelungit, atat in etapa de dinaintea demararii cat si in etapa operationala. Multi noi francizati sunt surprinsi de faptul ca trebuie sa lucreze 10 pana la 12 ore pe zi inainte de a deschide noua unitate francizata. Ei sunt surprinsi ca in primul an trebuie sa continue munca intensa pentru a asigura succesul afacerii lor. Sunteti dispus sa lucrati in program prelungit pentru a va asigura succesul afacerii?

Franciza este o relatie de afaceri. Veti urma o metoda de afaceri dezvoltata de altii. Puteti sa aflati ca sunteti prea impetuos pentru a opera intr-o relatie din franciza. Veti descoperi ca renuntati la o parte din independenta voastra pentru “securitatea” unei oportunitati de afaceri dovedite. Poate ca va trebui sa tineti deschis magazinul un anumit numar de ore pentru un anumit numar de zile. Seven-Eleven cere ca francizatii lor sa aiba deschis 24 ore pe zi, sapte zile pe saptamana.

Va trebui probabil sa munciti mai mult decat ati muncit inainte. Saptamana de lucru de patruzeci de ore este adesea un mit in franciza. Cel mai probabil veti petrece saizeci pana la saptezeci de ore pe saptamana in primul an sau doi al afacerii dumneavoastra de franciza. Veti presta mai multe activitati: de la curatatul podelei, ducerea gunoiului, la angajarea si concedierea salariatilor. Sunteti singurul care va fi responsabil de problemele cu angajatii si clientii.

Va trebui sa studiati cu atentie documentele legale ale francizei.

Daca franciza este romaneasca sau europeana, solicitati un draft de contract precum si informatiile de prezentare ale francizorului, proiectiile financiare, adresa unitatilor existente de franciza.

Pentru ca un francizat sa aiba succes, sprijinul familiei este indispensabil. Franciza cere multe sacrificii personale, inclusiv sacrificarea timpul petrecut alaturi de familie. Familia dumneavoastra trebuie sa inteleaga multitudinea solicitarilor asupra timpului dumneavoastra liber, dar si posibilele recompense asociate cu succesul. Sotul, sotia si copiii trebuie sa va sprijine in decizia de a cumpara o franciza.

Investigarea Franciza

Franciza este o relatie intre doua parti implicate intr-o oportunitate de afaceri; veti lucra personal cu francizorul si cu angajatii sai pentru un numar de ani. Va trebui sa va puteti bucura de acea relatie si sa aveti incredere in persoanele cu care veti lucra. Ar trebui sa vreti sa lucrati cu ele si sa va bucure sfaturile si recomandarile care vi le dau. Ar trebui sa va simtiti relaxat in compania acestor persoane si sa puteti interactiona cu ele pe baze profesionale si de prietenie.

Va fi nevoie sa contactati alti francizati – cel putin zece ai oricarei francize la care va ganditi serios sa o cumparati. Francizatii sunt persoane particulare care, la rindul lor, au decis sa lucreze ca oameni de afaceri independenti la dezvoltarea unitatilor lor francizate. Nu toti francizatii il vor lauda pe francizor. Majoritatii francizatilor le place ceea ce fac. Trebuie sa ii intervievati in legatura cu experienta de afaceri si a oportunitatilor.

Franciza pe care doriti sa o cumparati a inregistrat succese atat in operatiile de franciza, cat si in relatiile cu persoanele? Francizorii nu interactioneaza doar cu francizatii, ci si cu propriul personal si cu diferiti furnizori. Ar trebui sa va simtiti liber sa contactati pe oricine care are legatura cu franciza si sa aflati daca aceasta este o afacere „fericita” si de succes.

Investigarea – Cumpararea unei francize nu este o garantie a succesului. Trebuie sa va fiti deopotriva cel mai dur critic, dar si cel mai mare suporter. Trebuie sa doriti sa va dedicati timpul si talentele pentru dezvoltarea si intarirea afacerii dumnevoastra. Doar dumnevoastra puteti sa o faceti sa devina un succes sau un esec.

Succesul francizei se afla in mainile dumnevoastra. Nu exista prea multe francize care au esuat, dar exista persoane care esueaza. Trebuie sa va evaluati cu atentie viziunea si dorintele. Facand acest lucru in mod cinstit, se poate indeplini visul dumneavoastra de a deveni proprietar de afacere si de a avea succes.

Investigarea
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Francizare Afacere 728x90