Asociatia Romana de Franciza

ESTE VREO DIFERENTA INTRE FRANCIZA SI FRANSIZA ?

Franciza-francize-fransiza

FRANSIZA ORI FRANCIZA?

Fransiza este o notiune folosita in sistemul de asigurari de bunuri, iar definitia ei o regasim in legea nr. 136 din 1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania. Potrivit acestui act normativ, fransiza reprezinta partea din prejudiciu suportata de persoana pagubita, stabilita ca valoare fixa sau procent din despagubirea totala prevazuta in contractul de asigurare.

Fransiza | Franciza  –  Contractul de franciza se intalneste in domeniul dreptului proprietatii intelectuale. In Romania regimul juridic al francizei este reglementat prin OG 52/1997. Potrivit caruia franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar.

Prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Cu alte cuvinte partile, numite francizor si beneficiar, convin prin incheierea unui astfel de contract de franciza. Francizorul – proprietar al unei afaceri, marci, etc., sa transmita beneficiarului dreptul de a vinde un produs sub numele francizorului.

Odata cu acest drept, beneficiarul va avea voie sa utilizeze semnele comerciale ale francizorului, dar si know-how-ul de care acesta dispune in domeniul comercial in care activeaza.

DIFERENTA INTRE FRANCIZA SI FRANSIZA?

Nu toate contractele de asigurare contin clauza privind fransiza, aceasta reprezentand o optiune care se negociaza de catre partile contractante. Atunci cand exista fransiza in contractul de asigurare, persoana pagubita (asiguratul) poate fi obligat sa suporte un anumit procent din paguba indiferent de valoarea acestea sau poate sa suporte un procent din paguba numai daca aceasta depaseste o suma minima agreata de asigurat si asigurator.

Aceasta ultima varianta este cea mai des intalnita in asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule.

Fransiza este partea din dauna ce urmeaza a fi suportata de catre asigurat. Ea apare in polita si poate fi exprimata ca si valoare fixa sau relativa – procent din suma asigurata sau din dauna.

Aceasta poate fi de doua tipuri: atinsa si deductibila.

atinsa este suma de bani care va fi suportata de catre client daca dauna nu depaseste o anumita valoare (spre exemplu fransiza de 1000 euro). Astfel, daca valoarea reparatiei este mai mica sau egala cu 1000 euro, nu veti beneficia de despagubire. In schimb, daca valoarea reparatiei depaseste 1000 euro, veti fi despagubit integral.

deductibila este suma de bani care va fi suportata de client, indiferent de valoarea daunei. Astfel, din orice despagubire la care veti fi indreptatit, se va scadea valoarea fransizei.

Fransiza poate fi negociata cu compania de asigurare, dar poate fi si impusa de asigurator, in functie de politica de risc a fiecarei companii in parte.

Practic, la producerea unuia dintre riscurile asigurate, valoare fransizei se scade din totalul despagubirii cuvenite. Daca este sau nu cu adevarat necesara numai clientul/asiguratul poate spune.

DIFERENTA INTRE FRANCIZA SI FRANSIZA ?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Francizare Afacere 728x90