Asociatia Romana de Franciza

Franciza Recomandări pentru potențiali francizații

Recomandări Pentru Potențiali Francizații

Franciza este adesea percepută drept o afacere care îți permite să fii antreprenor independent, dar nu de unul singur.

Francizorul este obligat, conform legislației în vigoare, să ofere sprijin din momentul în care francizatul devine membru al sistemului de franciză, precum și pe toată durata operațiunii. 

Care sunt avantajele unei francize, prin prisma unui candidat?

Sistem probat și testat

Francizorul nu poate garanta succesul francizatului și nu i se poate cere acest lucru, dar de-a lungul timpului a încercat și a testat sistemul, eliminând vulnerabilitățile, îmbunătățind sistemul și creând un brand stabil și un flux de venituri înainte de a-l oferi francizatului, prin intermediul unității-pilot, o cerință menționată și în prevederile Legii 179/2019.

Analiza amănunțită

Francizarea ajută la eliminarea multor riscuri asociate cu înființarea unei companii independente, riscul de eșec al unei firme noi fiind foarte mare în primii ani de funcționare. Cu toate acestea, sau în ciuda acestui fapt, francizatul trebuie să efectueze o analiză aprofundată a francizei vizate.

Ideal ar fi ca însuși sectorul de afaceri în care operează o anumită franciză să fie cercetat în detaliu pentru a-i înțelege sustenabilitatea. De asemenea, potențialul francizat trebuie să evalueze concurența și dacă, în zonă/piață există o cerere suficientă pentru produsele/serviciile francizorului.

De asemenea, este recomandabil să se evalueze relațiile francizorului cu ceilați francizați și să luați legătura și cu alți francizați existenți, nu doar cu cei recomandați de francizor. 

Cereți documentul de dezvăluire de informații!

Probleme financiare

Se recomandă efectuarea unei analize independente a planului de afaceri, a fluxurilor de numerar și a previziunilor datelor financiare furnizate de francizor. Nu este neobișnuit să aveți încredere în francizor, dar ar fi mai bine să apelați la sfaturile unui consultant profesionist pentru a evalua datele prezentate. Datele despre vânzări și materialele promoționale, fie că sunt broșuri sau videoclipuri pe site-ul web, nu trebuie să conțină informații înșelătoare. 

Probleme legislative

La achiziționarea unei francize, francizatul va trebui să semneze un contract de franciză, care poate consta din câteva zeci de pagini. Acesta include condițiile de operare, plățile care trebuie efectuate, o descriere a procesului de vânzare, dreptul de a rezilia contractul și obligațiile după reziliere. Prin urmare, este esențial ca acest contract de franciză să fie revizuit de avocați cu experiență.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Francizare Afacere 728x90