Asociatia Romana de Franciza

FRANCIZA MI SE POTRIVESTE CA TIP DE AFACERE

franciza-mi-se-potriveste

FRANCIZA MI SE POTRIVESTE

Franciza mi se potriveste sau nu aceasta este intrebarea! Afacere in franciza sau nu ?

Trăsăturile esenţiale ale unei afaceri în sistem de franciza sunt următoarele:

  • franciza este un sistem de comercializare a bunurilor şi/sau serviciilor şi/sau tehnologiilor;
  • o afacere în sistem de franciza se bazeaza pe o strânsă şi continuă colaborare între întreprinderi distincte şi independente din punct de vedere juridic;
  • în cadrul unei afaceri în sistem franciza, francizorul acorda francizatului dreptul de a dezvolta o afacere în conformitate cu conceptul său.

CUM ŞTIU CE AFACERE IN FRANCIZA MI SE POTRIVESTE?

Pentru a-şi asigura reuşita, antreprenorul trebuie să aibă o viziune globală asupra afacerii si să ȋnţeleagă unde doreşte să poziţioneze compania pe termen mediu şi lung.

In aceste condiţii, este important ca ȋntreprinzătorul să ştie cărei pieţe i se adresează şi ce fel oferte poate lansa ȋn piaţă cu rezultate eficiente:

  •  Producţia – afacerile din domeniul producţiei presupun achiziţionarea de materii prime şi utilaje specializate.
  • Comerţ – afacerile din domeniul comerţului pun un accent deosebit pe dezvolatrea canalelor şi a punctelor de desfacere.
  • Servicii – activităţile de prestări servicii se bazează, ȋn mod esenţial, pe forţa de muncă  specializată.

Francizorul oferă francizatului dreptul de a folosi marca şi celelalte semne distinctive ale afacerii sale şi-i pune la dispoziţie know-how-ul său. Deoarece marca şi semnele distinctive sunt cunoscute. Francizatul beneficiază încă de la deschiderea firmei proprii de o clientelă potenţială. Francizatul este un comerciant independent, este „propriul său stăpân“, iar nu un angajat al francizorului. El plăteşte folosinţa dreptului de a desfăşura afaceri sub marca francizorului. În plus, el este cel care face investiţia necesară activităţii comerciale proprii. Cu toate acestea, este obligat să menţină standardele şi procedeele puse la punct de francizor. El face parte dintr-o reţea de franciză şi toate actele sale trebuie să concureze la menţinerea şi creşterea reputaţiei acesteia.

FRANCIZA MI SE POTRIVESTE

Aşa se explică de ce francizorul asigură francizatului asistenţă continuă în organizarea afacerii, a unităţii şi a muncii.

Pentru situaţiile ȋn care doreşti să dai startul unei afacerui, dar nu ştii spre ce să te orientezi, iată 5 exerciţii care te vor ajuta să ȋţi dai seama ce business ţi se potriveşte cel mai bine. (preluat de pe  http://www.efin.ro)

1. Amintiri din copilarie

Fă o listă cu lucrurile care ȋţi făceau plăcere atunci când erai mic. Ti-ar mai face plăcere să faci aceste  lucruri şi acum, ȋntr-o formulă sau alta?

2. Panoul dorinţelor

FRANCIZA MI SE POTRIVESTE

O altă tehnică prin care ȋţi poţi descoperi pasiunile uitate sau poate chiar neconştientizate este panoul  dorinţelor. Aşadar, fă rost de un panou pe care să scrii “Afacerea mea” şi pe care să lipeşti bileţele ȋn care vei nota ce ȋţi doreşti să devii sau ce vrei să creezi.

In momentul ȋn care acest panou al visurilor tale se va umple, vei realiza care sunt spaţiile lipsă şi vei  căuta soluţii pentru a le umple, aducând astfel completări propriei tale viziuni despre business.

3. Lista celor aleşi

Nu este necesar să reinventezi roata pentru a avea succes, ci doar să studiezi persoanele care au  reuşit ȋn domeniul ȋn care doreşti să pătrunzi.

4. Fă pur şi simplu ce ȋ ţi place

Mulţi dintre cei care ȋşi doresc să intre ȋn afaceri se află ȋn aşteptare, o aşteptare care nu se termină niciodată. Unii aşteaptă să aibă un plan de business bine pus la punct, alţii aşteaptă să ȋi caute un investitor cu dare de mână.

Motiv pentru care ideile lor nu se concretizează niciodată. Aşadar, apucă-te şi fă pur şi simplu ce-ţi place, fără să aştepţi recompense materiale. La un moment dat, ȋţi vei da singur seama care sunt oportunităţile de caştig ȋn domeniul respectiv.

5. Ia o pauză

Incearcă să nu te mai gândeşti o vreme la afaceri ci să ȋţi umpli timpul cu lucrurile care ȋţi fac plăcere. După o astfel de vacanţă, ȋn care cuvintele business, bani, profit au lipsit total din gândurile tale. Vei fi surprins să constaţi cât de  inspirate au devenit ideile tale.

Pe plan internaţional, sistemul de franciza a devenit una dintre principalele surse de profit pentru marile mărci. În plus, creează locuri de muncă şi satisface cererea consumatorilor. Dar mai important este că sistemul de franciza oferă oportunităţi pentru deţinerea unei afacere şi crearea unei situaţii material personale.

FRANCIZA MI SE POTRIVESTE CA TIP DE AFACERE

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Francizare Afacere 728x90