Asociatia Romana de Franciza

Afacere de succes | cumparati o franciza

afacere-de-succes

Intrebari inainte de a cumpara o afacere de succes

Afacere de succes, trebuie fundamentată, mai întâi, apoi verificată în practică pe un număr suficient de cazuri cu privire la organizarea ei, cu privire la cunoaşterea pieţei, a atitudinii adoptate în relaţiile de afaceri, în dimensionarea elastică a serviciilor, în special al serviciului de clienţi, în respectarea strategiei elaborate, în urmărirea factorilor de risc, a foii de parcurs comercial şi financiar, în instaurarea disciplinei pe toate nivelurile, în folosirea pe scară largă a tehnicilor informaţionale şi de marketing, a consilierii, a apropierii de salariaţi şi de colaboratori.

Cand cumparati o franciza trebuie sa fiti constient ca aceasta nu este ieftina si ca o sa investiti sume importante de bani, si mai ales ca succesul acesteia nu depinde in intregime de dumneavoastra. Calitatea companiei care sta in spatele fransizei are o mare importanta. De aceea este important sa aflati cat mai multe detalii despre aceasta companie inainte sa investiti. Iata cateva intrebari care ar trebui sa vi le puneti :

Ce fel de afacere de succes / franciza este ?

Majoritatea francizelor sunt francize pachet (fast food, hoteluri, moteluri,etc) care vin cu un pachet complet de solutii din partea fransizorului. Acest model acopera toate aspectele incepand de la controlul financiar si pana la modelele de recrutare a angajatilor. Francizele de prods acopera o gama larga de afaceri de la dealeri de masini la benzinarii, si care sunt facute ca sa poate distribui produsele firmei mama. Detinatorii de francize de produs au mai multa libertate in actiuni decat cei care au francize pachet.

  • Se potriveste afacerea unei francize ? Se poate face simplu asemanarea intre o afacere de succes si calitatea produselor sau numele companiei mama. In cazul fast-food-urilor este simpla asocierea dar in cazul unei retele de spalat masini nu se potriveste.
  • Ce informatii trebuie sa furnizeze francizorul ? De obicei aceste informatii vizeaza : timpul de cand se acorda francize, cate licente s-au acordat, cate companii s-au retras din sistem, alte informatii relevante despre cei care au luat franciza, daca au falimentat etc. Pentru a determina exact care sunt aceste informatii trebuie cercetata legislatia in vigoare.

Un numar mare de francize acordate este un semn al faptului ca afacerea merge bine. Dar trebuie avuta atentie sporita daca nu cumva mai este acordata vreo licenta in apropierea dumneavoastra, astfel incat sa faceti concurenta unei afaceri identice.

Cat costa afacere de succes / franciza ?

Suma este stabilita de fiecare companie in parte. Trebuie avut iarasi grija intre francizele nationale si internationale. Cele de-ale doilea sunt mai scumpe. Si fata de costul efectiv al francizei mai exista costurile punerii in practica a francizei.

Cat va trebui sa platiti redevente la afacere de succes/  franciza ?

De obicei companiile care acorda licente percep intr 3 si 6% din veniturile dumneavoastra. Dar sistemul este complex si cateodata exista situatia de a plati o taxa fixa si un anumit procent din vanzari. Cifrele nu sunt fixe, fiecare companie isi stabileste politica sa.

  • Cati bani veti face intradevar ? Companiile mama de obicei va pun la dispozitie cifre optimiste. Comparati-le cu cele ale altor francize pentru a va face o privire de ansamblu.
  • Puteti lucra cu acesti oameni ? De fiecare data cand cumparati oafacere de succes se stabileste o relatie de afaceri pe termen lung care presupune implicarea unor noi manageri in afacere. Faceti-va timp pentru a vizita birourile companiei care va da licenta si nu ezitati sa intrebati alti francizati de relatiile lor cu compania mama.
  • Cum va va ajuta francizorul ? In mod normal francizorul va trebui sa va ajute in alegere si inchirierea unei locatii, sa negociati, sa va faceti publicitate, sa va angajati personal, sa va luati licenta de afacere, sa finanteze taxa de leasing a echipamentelor si alte servicii. Intrebati cate din acestea le va face si notati.
Este legitima afacere de succes ?

Asigurati-va ca afacere de succes / franciza care o luati este legitima si legala si nu o sa aveti probleme in legatura cu aceasta.

  1. Avantajele francizei – Cumpararea unei francize poate oferi avantaje substantiale pe care o companie nou infiintata nu le poate obtine in mod traditional.
  2. Existenta unui brand – Francizele vand de obicei produse cu o piata regionala, nationala sau internationala.
  3. Puterea cumpararii  engross – Francizorii de obicei cumpara materie prima si materiale engross si au o putere mare de negociere pe care o companie mica nu o are.

Afacere de succes | cumparati o franciza

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Francizare Afacere 728x90